Kezdőlap   Kapcsolat   Gyengénlátóknak

Bakonygyirót


Lakosságszám 159 fő
Terület 685 ha
Vállakozások 3 db
Kiskereskedelmi üzletek 1 db


A község 2002. október 20-a óta Győr-Moson-Sopron megye déli részén található. A lakosság és a települési önkormányzat kérésére a 47/2001. (VI. 18.) számú országgyűlési határozattal átcsatolták Veszprém megyéből. Győrtől 32 km-re fekszik. A 82-es főközlekedési úttól 2 km-re nyugatra, a vele párhuzamosan haladó Románd Bakonyszentlászlói út mentén fekszik. A Pápa-kisbéri út kereszteződésétől (Romándtól) 2 km-re. A településen halad keresztül a Győr-Veszprém vasútvonal, melynek a község szélén megállóhelye van. A közlekedés java része azonban a Kisalföld Volán által üzemeltetett autóbuszokkal bonyolódik le, melyek 2 óránként, műszakváltásonként sűrűbben, érintik a falut.

A település a régi Győrből Veszprémbe vezető út mentén alakult ki. Az eredeti gyiróti falu nem a jelenlegi helyén, hanem a Bakony-ér partján terült el. A XIII. századtól a cseszneki vár tartozéka volt. A község első írásos emléke 1234-ből való. Gyrolt néven em­lítik. 1570-ben lakatlan hellyé válik. Az Esterházy család 1714-ben kezdeményezte a község újratelepítését, német telepesekkel. A lakosság túlnyomó részének még 1914-ben is a német volt az anyanyelve. Az itt élők fával kereskedtek, fuvaroztak. 1904-ben az egész falu leégett, majd újjáépült. Abban az időben sokan kivándoroltak innen Amerikába. A község 1913-ig Gyirót néven szerepelt, ezután lett Bakonygyirót. A II. világháború helyi áldozatainak emlékkövét 1989-ben avatták fel. 1945 után a lakosság jelentős részét kitelepítették. Helyükre 19 felvidéki magyar családot hoztak. Ma már nincs különbség az emberek között. A falu teljesen elmagyarosodott, csak az idősebbek beszélik a sváb nyelvet.

Megtekintésre érdemes barokk temploma és a temetői kálváriája. A gyirótiak katolikus vallásúak. Plébániájuk a környéken lévők közül a legrégebbi. A jelenlegi templomot 1716-ban építették. Középkori szentélye van, amely barokk stílusú műemlék. A pincesor az Öreg-hegy oldalában található. A régi sváb sorpincék jellegzetes és ritka példája. Régebben külterületi lakott hely volt a Pincesor, kiránduló- és szórakozóhelye idősnek, fiatalnak.

Ma már csak két ember lakik ott. Központilag védett pincék is találhatók itt, de az egész terület helyi védettség alatt áll. Ennek ellenére található itt modernkedő, új építésű pince is.

A termelőszövetkezet 1950-ben alakult meg, majd feloszlott. 1957-ben újjászervezték, előbb Romándhoz (1962), majd Veszprémvarsányhoz (1975) csatolták. Két tantermes, két tanerős elemi iskoláját 1948-ban államosították, majd Veszprémvarsányhoz körzetesítették. Romándi kezdeményezésre 1998-ban az alsó tagozatos iskola Veszprémvarsányból átkerült Romándra. Az óvodát és az iskolát itt a két település közösen tartja fenn. A gyermekek ugyanakkor Bakonyszentlászlóra, illetve Veszprémvarsányba járnak a körzeti iskolákba. A település leginkább az 1960-as években fejlődött. 1961-62-ben épült fel a kultúrház, melyet 2002-ben felújítottak. Az orvosi rendelőt 1963-ban építették, 2003-ban felújították. A községi bekötőutat 1966-ban építették, illetve látták el szilárd burkolattal. Az önkormányzat 2004-ben útépítésre uniós tendert nyert meg. A község a legfontosabb vonalas infrastruktúrákkal rendelkezik (vezetékes víz, gáz, telefon). A közeljövő tervei között szerepel a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése (erre nagyon nagy a szükség, a föld mélyén húzódó karsztvíz-bázis miatt) a védett Öreg-hegy és a község aszfaltozott úttal való összekötése. Ezzel együtt az esetleges építkezési igények kielégítésére házhelyek kialakítása is megtörténik.

Az itt élő emberek Romándra, Veszprémvarsányba és Zircre járnak dolgozni. A legutóbbi időben, illetve a megyeváltást követően egyre többen dolgoznak Győrben. Sajnos nagy részük oda is költözött. A háziorvos és a gyermekorvos kétszer rendel hetenként az orvosi rendelőben. Az üresen álló házak egy részét külföldiek, főleg németországiak vásárolták fel.

Ők csak a nyári időszakban, szabadságukat töltik a településen. A falu életébe nem integrálódtak be. Sajnos a megüresedett házakat tulajdonosaik nem adják el, hanem bízva jobb időkben, megtartják. Így a falu népessége egyre jobban fogy. Az ingatlanok állaga romlik. A falugondnokság szociális munkásokkal kiegészítve egész éven át gondozza a közterületeket, parkokat, utakat és a járdákat is rendben tartja, ott, ahol az idősek a maguk erejéből erre nem képesek.

A település életét a mezőgazdaság határozza meg. A városokról, az iparterűletektől távollevő település lakosságát nem tudta megtartani. Bakonygyirót lélekszáma 1949-ig növekedett. Azóta folyamatosan csökken. Fő gazdasági egysége a Bakonykert Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft., melynek a falu központjában 50 vagonos hűtőháza van, amit 1999-ben épített. Saját terményeit tárolja itt, de bérhűtést is vállal. Ezen kívül egy magánvállalkozó által működtetett élelmiszerbolt található a faluban. A Magyar Posta legújabb szolgáltatása, hogy bezárta a postahivatalt, helyette úgynevezett mobilpostát üzemeltet a lakosság bánatára.

A község 1950-ig, a tanácsrendszer kialakulásáig a bakonyszentlászlói körjegyzőséghez tartozott. A falu a hatvanas évektől Románddal, Bakonypéterddel és Gic községekkel közös tanácsot alkotott. A lakosság 1990 után önálló képviselő-testületet választott. A rendszerváltás után is megmaradt a romándi körjegyzőségben a 2003. év végéig. Ekkor spontán népi kezdeményezésre 2004. január 1-jei kezdettel újra Bakonyszentlászlóval és Fenyőfővel alkot körjegyzőséget.

Elöregedő falu, viszont nagyon alkalmas a falusi turizmusra. A Bakony északi lejtőin tiszta levegő, rendezett környezet, barátságos lakók, gyönyörű természeti adottságok várják a letelepülni szándékozókat, illetve azokat is, akik csak kirándulni, túrázni akarnak a környéken. Eddig egy falusi vendéglátó működött a településen, de az családi okok miatt megszűnt. Gyalogtúra vezet a közeli Cuha-szurdokba, az Ördögrétre és a Remete-barlanghoz. A Győrből a Balaton felé vezető kerékpártúra egyik fontos megállóhelye lehet.

www.bakonygyirot.hu
Korszerű oktatási feltételek megteremtése Pannonhalmán és Veszprémvarsányban

Kistérségi gyermekjóléti és szociális alapszolgáltató központ - Pannonhalma

Kistérségi gyermekjóléti és szociális alapszolgáltató központ - Pannonhalma

Naptár

Ke Sze Csü Szo Va

1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29

Közelgő események

Fotógaléria